Wordsworth Poems Wereldpremiere

  Op een steenworp van de Houses of Parliament staat de St. John’s Smith Square, een kerk met een roerige geschiedenis. Ze werd gebouwd in 1710, brandde af in 1742, werd herbouwd en toen door de bliksem getroffen in 1815, herrees wederom en bood in het interbellum plaats aan een jongenskoor waar Benjamin Britten in korte broek meezong. Op 10 mei 1941 werd de kerk volledig door de nazi’s gebombardeerd en pas in 1969 besloot men haar weer op te bouwen in oude stijl. Sindsdien biedt de St. John’s Smith Square plaats aan musici van bovenste plank. Een greep uit het concertaanbod van mei 2017: The Orchestra of the Age of Enlightenment (2/05/17), pianist Alexander Gavryluk (03/05/17), en het jonge Britse Ferio Saxophone Quartet (11/05/17). Op het programma van het laatstgenoemde concert staat onder andere een selectie van Ciudades van Guillermo Lago. Heel onlangs, op 23 april, speelde hetzelfde kwartet in dezelfde kerk de wereldpremière van Lago’s The Wordsworth Poems, geïnspireerd op drie gedichten van William Wordsworth (1770-1850).
  Waarom Wordsworth? Toen Lago van het Ferio Quartet een compositie-opdracht kreeg, vroeg hij de vier spelers om een favoriete dichter die als inspiratiebron zou kunnen dienen. Ferio suggereerde meteen Wordsworth, romanticus pur sang, die de teloorgang van het rurale Engeland in prachtige lucide poëzie beschreef. Op verzoek van de vier saxofonisten nam Lago Wordsworth’ Composed Upon Westminster Bridge als uitgangspunt voor het openingsdeel. Daarbij vond hij voor de opvolgende twee delen passende Wordsworth-gedichten: With Ships the Sea was Sprinkled Far and Nigh en Composed during a Storm.
  Met de aanslag van 22 maart op de Westminster Bridge vers in het geheugen kreeg het eerste deel, feeëriek uitgevoerd door het Ferio, onvermijdelijk het karakter van een In Memoriam. Hetzelfde verstilde openingsthema keert in de daaropvolgende twee delen terug, als een vingerwijzing naar een oude wereld die we achter ons hebben gelaten. Wat ervoor in de plaats is gekomen? Hectiek en onrust, aspecten die ook ruim baan krijgen in Lago’s muziek. Maar in de uitvoering van het Ferio zegevierde transparante schoonheid en contemplatie. De vier musici speelden in opperste concentratie en leken als één organisme te ademen. En dat terwijl buiten duizenden hardlopers meeliepen in de London Marathon….
  Goed nieuws voor hen die dit gedenkwaardige concert in Londen niet bij konden wonen: Het Ferio nam onlangs The Wordsworth Poems op voor het label Chandos samen met Lago’s integrale cyclus Ciudades en nog ander werk van diverse Franse componisten. De cd wordt verwacht op 14 juli, aan het saxofoonrepertoire is dan een klinkend juweel toegevoegd.
  © 2017 Saskia Törnqvist

  Similar Posts